Cuki Bagoly

Cuki Bagoly

Baj van a tengerésszel?

2016. május 07. - Cuki Bagoly

Nem, nincs vele semmi baj, és még csak nem is részeg. De a tréfát félretéve, a tengerész stílus egyszerűen szólva soha nem megy ki a divatból. Vajon miért ilyen népszerű, és mióta létezik ez a klasszikus összeállítás?

tengeresz.jpg

A sötétkék-fehér-piros története

A francia haditengerészetnél 1858. március 27-én törvényi rendelettel vezették be a breton csíkos pulóvert. A sötétkék-fehér csíkozással az volt a cél, hogy a tengerbe zuhant matrózokat könnyebben észrevegyék a hullámok között. Eredetileg a pulóveren 21 csík szerepelt, ami Napóleon csatáinak győzelmét szimbolizálta. A férfiak, akiket felvettek a hajóra dolgozni, a pulóver fölé mély kivágású (csónaknyakú) mára matrózblúzként ismert fehér inget kaptak.

Coco Chanel 1912-ben egy a francia partoknál tett látogatásának köszönhető, hogy ez az stílus meghonosodott a divatvilágban. Annyira megtetszett neki a matrózok által viselt egyenruha, hogy azt 1917-ben "la marinière" (tengerész) elnevezésű kollekciójában mutatta be, ami nagy merészségnek számított akkoriban.
tengeresz01.jpg

Elegáns vagy sportos

Miután Coco Chanel szokatlan stílusa betört a hétköznapokba, egyre több tervező vette át a testet nem korlátozó letisztult szabásokat. A matróz stílus könnyen megszerethető, hiszen nagyon kényelmes viselet. A klasszikus francia változata, a "la marinière" elsősorban a csíkos pólókat foglalja magában, de sok tervező készített már erre a hangulatra kollekciót. Ezért aztán lehetünk sportosak, de akár elegánsak is ezzel az összeállítással. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
tengeresz02.jpg
tengeresz02b.jpg

A kiegészítők összhangja

Ha fel akarjuk idézni Chanel örökségét, nem kell mást tennünk, mint egy fehér ruhához keresnünk valami sötétkék-fehér csíkos darabot. De nem kell nagyon túlbonyolítani, hiszen a letisztultság a lényeg. Ha csíkos felsőt párosítunk fehér rövidnadrághoz, vagy szoknyához, máris nyári, vízparti hangulatba kerülhetünk.

Figyeljünk arra, hogy a kiegészítők, mint például a táska passzoljon az övhöz, vagy kendőhöz, így lesz teljes az összhatás. A csíkok mellett a piros-fehér csíkos mentőövet, a kagylót, a horgonyt és a kormányt ábrázoló minták is kiemelkedő szerepet kapnak ebben a stílusban. Keressünk a ruha mellé valami ötleteset, és már indulhatunk is a vitorlásra, vagy csak a munkába.
tengeresz03b.jpg
tengeresz04.jpg
forrás: [link] [link]

Blog ajánló: a táskák világa

A bejegyzés trackback címe:

https://cukibagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr558690614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása