Cuki Bagoly

Cuki Bagoly

Ha nemez, akkor mi?

2016. február 27. - Cuki Bagoly

Sokan idegenkednek, ha azt hallják, hogy nemezelés. Rögtön valami szittya-magyar, elavult dolog jut az eszükbe, amit talán egy skanzenben láttak még gyerekkorukban. Igaz ugyan, hogy a nemezelés egy ősi technika, de általa ilyen szép, modern, ötletes és egyedi dolgokat is elő lehet állítani.

nemez.jpg

A nemezelés ősi technika

Maga a nemezelés egy egyszerű, könnyen elsajátítható, de időigényes eljárás, amelyhez nem szükséges komolyabb felszerelés vagy drága eszközök, hiszen már a régi korokban is végezték. Ősibb mesterség, mint a fonás vagy a szövés. A legkorábbról eredő régészeti lelet, amely a nemez használatára utal, időszámításunk előtt 6500-ból származik, és Törökországban találták. A nemez anyagot hagyományosan birkagyapjúból, víz és szappan segítségével, gyúrással készítik. Az iparilag előállított változatát filcnek hívják.

A nemezelés nem csak magyar hagyomány. Ázsia területén ma is honos technika, de szerte a világban sokfelé nemezelnek, például a skandináv államokban, vagy Németországban. Magyarországon néhány évtizede támasztották fel a nemezelést. Ellenben a hagyományőrző, népies mintákkal és tárgyakkal, megjelentek a modern, sajátos szín- és formavilággal előállított, valamint egyedi textilkombinációkkal kiegészült kreációk, melyeknek csak a képzelet szab határt.
nemez01.jpg

Hogyan készül?

A nemez szavunk perzsa-iráni eredetű, jelentése: ver. Azt hiszem, ez sokat elárul a készítéséről. A lúgos vagy savas kémhatású meleg víz hatására a természetes alapanyag szerkezete megváltozik, és a szálak a nyomkodás hatására egyre közelebb kerülnek egymáshoz, míg végül a teljesen összeakaszkodnak. A kész állapotot elérve a gyapjúszálak 40-50 százalékkal is összehúzódnak.

A megfelelő szilárdság eléréséhez fontos dolog, hogy a szálakat merőlegesen fektessük egymásra. A szappant közvetlenül az anyagra is tehetjük, de a vízben is feloldhatjuk. Amikor a nemez összeáll, öblítsük ki belőle a szappant. Formára igazítva, árnyékos helyen szárítsuk.

A másik technika a tűnemezelés. Ennél sűrű böködéssel a száraz gyapjút speciális nemezelő tű („szakállas” tűnek is hívják) segítségével állíthatjuk össze, vagy mintákkal díszíthetjük a már kész nemezt. A tűn található apró kampók lefelé magukkal ragadják a szálakat, felfelé pedig akadálymentesen kicsúsznak. Minél többször halad át a tű az anyagon, annál tömörebb, stabilabb felületet jön létre. Fontos, hogy a tűt mindig merőlegesen tartsuk, mert ha beleszúrva megdöntjük, akkor eltörik.
nemez02.jpg

Kellemes tapintású anyag

A nemez rendkívül tartós, ugyanakkor kellemes tapintású, kényelmes, puha anyag, ezért kiválóan alkalmas ruházati termékek (például táskák, papucsok, kabátok), illetve lakberendezési termékek, vagy akár gyermekjátékok elkészítésére.
nemez03.jpg

Jó, de hogyan tisztítsam?

A gyapjú, és a belőle készült nemez egy másik igen jó tulajdonsága, hogy víz- és szennyeződéstaszító. Ennek köszönhetően viszonylag ritkán kell a nemezből készült tárgyakat tisztítani, de ha mégis, akkor egyszerű mosással elvégezhető a dolog, semmilyen speciális eljárásra nincsen szükség. Nem kell félteni a nemezt a mosószertől és a víztől, nem tehetnek kárt benne, hiszen lényegében így készül.

Mosás után a lehető legtöbb vizet el kell távolítanunk belőle, ahogy minden más textíliából is, használj centrifugát. A formáját kicsit elveszítheti, ezért egyszerűen vissza kell igazítanod azt eredeti alakjára. Ezután hagyd megszáradni, de ne tedd a napra, mert az károsíthatja, elszínezheti, mint minden természetes anyagot. Ha így bánsz vele, hosszú ideig fogsz gyönyörködni és bókokat bezsebelni nemezből készült kincseid szépségének köszönhetően.

Így megy ez a Monimi háza táján

Ha kíváncsi vagy rá, akkor nézd meg a videót, hogyan is készülnek a nemez virágok az Exclusive táskákhoz.

 ex1.jpg

ex2.jpg

forrás: [link] [link] [link] [link] [link]

Blog ajánló: a táskák világa

A bejegyzés trackback címe:

https://cukibagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr28411426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása