Cuki Bagoly

Mi lesz 2016 színe?

2016. január 03. - Cuki Bagoly

A színek mindig meghatározó szerepet játszanak az életünkben, legyen szó akár az öltözködésről, autóról vagy a lakásunkról. A szakemberek minden évben megválasztják az év színét. Lássuk, hogy 2016-ban mire esett a választás!

2016szine-low.jpg

Egy szín nem volt elég!

A színek kutatása terén valódi szaktekintélynek tartott Pantone minden évben kihirdeti a következő év meghatározó színét, ami a 2014-ben a lilás-rózsaszín ragyogó orchidea, 2015-ben a barnás-vöröses Marsala volt. 2016-ra először választottak egyből két színt is. Az év legfontosabb színe a rózsakvarc és a derűs kék lesz.
rozsakvarc1.jpg

A Pantone megmondja

„A szezon színei egy boldogabb, naposabb helyre visznek, ahol szabadon kifejezhetjük a valódi énünk szellemesebb változatát” – jellemezte 2016 tavaszának trendszíneit Leatrice Eiseman, a Pantone Intézet ügyvezető igazgatója.

„A rózsakvarc egy meggyőző, mégis gyengéd árnyalat, mely együttérzést és egyfajta nyugalmat közvetít. A derűs kék súlytalan és szellős, mint a felettünk nyújtózó kék ég, mely pihenőt és enyhülést ad nekünk ezekben a viharos időkben” – tette hozzá indokolásában a Pantone intézet, hogy miért ezt a két színt választották 2016 divatszíneivé.
rozsakvarc2.jpg

Mi az a rózsakvarc?

A rózsakvarc az egyik legvonzóbb változata a kvarcoknak. A rózsakvarc általában túl világos vagy homályos csiszolt drágakőkészítéshez, azonban néhány megfelelő tisztaságú és színű különleges darab előfordul drágakőként is. A rózsakvarc szintén nagyon kedvelt ásvány dísztárgy készítéséhez. Medált, karkötőt, gömböt, piramist és obeliszkeket is faragnak belőle. Érdekesség, hogy a feldolgozásánál a nyersanyagnak körülbelül 50%-a elvész a darabok belsejét átjáró számos repedés miatt.

A rózsakvarcot általában nagy tömbökben bányásszák, a titán és a mangán szennyeződés adja a kristály rózsaszín színét. Ezek a szennyezők azonban akadályozzák a nagy egyéni kristályok növekedését. A nagyobb rózsakvarc csúcsokat a nagy nyers tömbökből csiszolják. Az ásvány színe a világostól sötét rózsaszínig terjedhet. A rózsakvarcot Brazíliában, Madagaszkáron, USA-ban (Dél-Dakota) és Indiában bányásznak, de Brazília az egyetlen olyan hely, ahol szépen fejlődött kristályos rózsakvarc található.
rozsakvarc3.jpg

A szív köve!

A rózsakvarcot állítólag csak az 1800-as években fedezték fel, mindenesetre a Mediterráneumban az ókor óta ismerik és a szerelem, illetve a szív kövének tartják. Annak idején a görögök és a rómaiak úgy gondolták, hogy Ámor és Erósz küldték a rózsakvarcot a Földre az emberiségnek ajándék gyanánt a kibékülés őserejével feltöltve.

A rózsakvarc tehát a szív köve. Lágy szeretet energiát áraszt, amely nyugtatóan hat az érzelmekre. A szeretet rezgésére való ráhangolódáshoz alkalmazzák. A rózsaszín melegség felold minden ellenállást, megengedővé tesz, hogy a szívünk minden szegletébe befogadjuk a szeretet teljes megvalósulását. Ez a szín tehát mindenképpen egy jó választás volt a Pantone-tól.
rozsakvarc4.jpg
rozsakvarc5.jpg

Blog ajánló: a táskák világa

A bejegyzés trackback címe:

https://cukibagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr208215936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.