Cuki Bagoly

Mit rejt a királynő retikülje?

2015. december 29. - Cuki Bagoly

Az angolok híresek a szigorú protokollról és a hagyományok betartásáról. Nincs ez másképp a királyi családban sem. Kíváncsi vagy rá, hogy milyen jelzései vannak a királynő retiküljének?

brit-low.jpg

Fellebben a fátyol, vagy a szoknya?

II. Erzsébet brit királynő mindig visszafogott stílusban öltözködik, de a ruhák és kosztümök színe sohasem mondható átlagosnak. Ez állítólag azért van, hogy kitűnjön a tömegből és már messziről felismerjék őt. Mivel gyakran vesz részt protokoll rendezvényeken, igencsak ügyel a részletekre és a jó hírére, szoknyája aljába például mindig súlyokat varrnak, hogy a szél fel ne kaphassa azt. A brit uralkodó megszámlálhatatlanul sok ruhával rendelkezik, mivel a régi hagyományok szerint a királynő csak egyszer vehet fel egy öltözetet.

Neki van a legkülönlegesebb és talán a legnagyobb ékszer gyűjteménye. A kincstárban őrzik Afrika első és második legnagyobb gyémántját, valamint övé az Indiából származó a brit koronaékszerek egyik ékköve, a híres 105 karátos Koh-i-Noor. A korona viselése egyébként nem egyszerű feladat, mivel majdnem egy kilót nyom.
koh-i-noor.jpg

Nézzük, milyen a királyi táska!

II. Erzsébet formálisan tizenhat állam királynője, amelyek bélyegein és pénzein is megtalálhatóak a képmása. Talán kevesen tudják, hogy származásának magyar vonatkozása is van, mivel ükanyja Rédey Klaudia erdélyi grófnő volt. Károly herceg ezért látogat el gyakran Erdélybe. Férjét, Fülöp herceget nagyon szereti, de mivel a herceg alacsonyabb rangú nála, ezért a protokoll szerint soha nem mehet mellette, kizárólag a háta mögött. Erzsébet megdöntötte a leghosszabban uralkodó brit koronás fő rekordját is. Mintegy 63 éves uralkodása alatt tizenhárom miniszterelnök esküdött neki hűséget.

A királynő mindig retiküllel jár, szinte sosem látni a nélkül. Ez a kiegészítő egyrészt öltöztet, de más funkciót is szolgál. Ha a táskáját a bal karján viseli, akkor az azt jelenti, hogy minden rendben van. De ha a jobb karjába veszi át, akkor az egyértelmű jelzés a kíséretének, hogy ideje tovább indulni, vagy az udvarhölgyeknek másik beszélgető partnert szerezniük. Több mint kétszáz fekete cipője van, mivel ez a kedvenc színe, de talán annál is több retikülje, sok fekete retikül is. Sokan követik a stílusát, így a retikül divat egyik meghatározó személye. A táskát sosem teszi a földre, hanem egy táskaakasztó kampót visz magával, és erre a praktikus táskatartó eszközre akasztja fel, ha úgy adódik.

No de mit is rejt a felséges női retikül? Nem, nincsenek benne gyémántok és aranyak, csak annyi, ami egy átlagos nőnek kell. Rúzs, fésű, pótharisnya, olvasószemüveg, mentolos cukorka, és egy toll. Hosszabb utazáshoz egy pakli kártya, a vasárnapi sétához pedig pár font a templomi perselybe. Néha egy kis keksz a kutyáinak.
corgi.jpg

És a felséges kutyusok

A királynő egyébként nagy barátja az állatoknak, udvari kutyái a walesi corgik. A hivatalos fotókon is szívesen pózol velük. Most két kiskutyája van (Holly és Willow), hosszú uralkodása alatt sok négylábú baráttól kellett végleg elbúcsúznia. Úgy döntött, hogy nem akar több új kutyát a palotába, mert fél, hogy ennyi idősen véletlenül elbotlik bennük, és így nem tudja majd ellátni teendőit. Kutyái természetesen királyi életet élnek, a kastélyokban, palotákban kedvük szerint járhatnak, és minden nap a legfinomabb fogásokat készítik el nekik. Saját szobájuk is van, ahol kényelmes kosarakban alszanak, és persze limuzinnal és magánrepülőgéppel utaznak, mint ahogy az egy királyi ebhez illik. Egy XII. században hozott törvény szerint az angol királynő a tulajdonosa az országában élő összes hattyúnak is. A hatóságok ezért aztán évente megszámolják a vadon élő hattyúkat, és meggyűrűzik őket. A törvény tiltja e kecses madarak vadászatát, de még befogni sem szabad azokat.

Blog ajánló: a táskák világa

ketevesen_1.jpg

csalad-ilyen-csinos-no-volt_1.jpg

ii-erzsebet-angol-kiralyno_1.jpg

forrás: [link] [link]

A bejegyzés trackback címe:

https://cukibagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr618196762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.