Cuki Bagoly

Cuki Bagoly

Világjáró őszi táskakollekció

2017. szeptember 08. - Cuki Bagoly
Skodák Mónival beszélgettünk a Monimi Design közelgő őszi bemutatója kapcsán. Az új táskakollekció a Világjáró nevet kapta. Honnan jött ez a név, és mit jelent számodra?
vilagjaro.jpg

A „Világjáró”

Mindenki szeret utazni, bejárni a Földünk különböző vidékeit, megismerni az ottani népeket, kultúrájukat, művészetüket. Ezért arra gondoltam, hogy idén ősszel egy csodálatos utazást teszünk a világ körül a táskakollekció segítségével.

Annyi látványos és maradandó dolog van a világban. A népek és a kultúrák a különleges színeikkel, az évezredekre visszanyúló történelem formálta szimbólumokkal, amelyek mindenkit megérintenek. A nyüzsgő világ határtalan sokszínűsége ihlette a Világjáró táskákat.

Ez egy remek utazás lesz. Európából indulva Amerika mindkét felét bejárjuk, majd a Távol-Keletre érkezünk, hogy aztán Afrikán keresztül újra visszatérjünk a kontinensre, képzeletben megkerülve a Földet.

A sokszínű Európa

Európában a művészet nagy utat járt be az ókortól napjainkig. A középkori román stílustól kezdve a gótikán és a díszes barokkon át vált újra letisztulttá a klasszicizmussal. De nem mindenki rajongott ezért az egyszerűségért. Voltak művészek, akik könnyedebb, lágyabb dolgokat szerettek volna alkotni, és a 19. század fordulóján megjelent a szecesszió. A nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek jellemzik.

Ez a stílus fogott meg, amikor az őszi kollekcióban megterveztem ezeket a táskákat. Rajongok például a neves üvegfestő Alfons Mucha munkáiért, ahol a növényi kacskaringók, gyönyörű virágok sokaságát látni. Gyönyörűek Gaudi épületei Barcelonában. De ha odáig nem jutok el, megcsodálom Kecskeméten a Cifra palotát, ha szecessziós kacskaringókat szeretnék látni.

01-europa.jpg

Irány Amerika

Következő úti cél Dél-Amerika, mert ott találjuk az etno stílus gyökereit, ami az idei divatban meghatározó szerepet tölt majd be. Amikor az etnora gondolok, eszembe jutnak a dél-amerikai őslakosok, ahogyan indulnak a színes poncsóikban, széles karimájú kalapjukban, szövött, színes övvel a derekukon, nagy kosaraikban, mindenféle holmi és már én is utazom velük egy félig nyitott buszon fölfelé a fennsíkra, ahol ritka a levegő, széles, nagy tér tárul elénk és valahol az inkák szellemei ott lebegnek körülöttünk.

Az ento minták közül geometriai formákból álló, csíkokból összetevődő mintát választottam, ami változatos lehetőségeket adott a táskák elkészítésénél. Az ento minták ősszel aktuálisak a leginkább. A föld színeket, az őszi táj természetes, izzó színeit, ilyenkor nagyon kedveljük, szívesen hordjuk. Laza, könnyed megjelenést kölcsönöznek ezek a minták és már a hetvenes évek óta mindig divatban vannak. Idén a kifutókon és a kirakatokban is biztosan találkozhatunk velük.

02-etno.jpg

Suhanjunk az indiánokkal

Amerikában maradva észak felé vesszük az irányt és együtt lovaglunk nyereg nélkül az indiánokkal! Az ősi indián szimbólum az álomfogó – amely ma dísztárgyként is használatos – adta a mintáját az egyik táskámnak.

A cseroki indiánok kézzel készítették az álomfogót, aminek az alapját fűzfából készült karika adja, melyre laza hálót szőttek. Ezt díszítették madártollakkal és gyöngyökkel, különböző személyes ereklyékkel. Azt vallották: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében”.

03-india.jpg

Varázslatos India

Világjáró utunkon egészen messzire jutunk a táskákon keresztül, Ázsiába, a Távol-Keletre. India, Bali, Thaiföld a buddhizmus hazája. Gyújtsunk meg egy füstölőt, hallgassunk mantrákat és nézegessük meg együtt a csodálatos keleti szimbólumokat. Egy szép lótuszvirágot, az OM jelet vagy Fatima kezét.

A buddhizmus egyik csodálatos díszítő motívuma a mandala minta, amely nagyon népszerű lett az elmúlt években. A világmindenséget jelképezni, közepe a világ közepe, ami körül minden forog. Gyönyörű színei és körkörös mintái megnyugtatnak, kiegyensúlyozottá tesznek minket. A Monimi táskákon ebben a kollekcióban sem feledkeztem meg róluk.

A mór csempék

Mielőtt hazatérnénk, utazzunk el egy másik földrészre is, Afrikába, de csak ide az északi részére Marokkóba.

Casablanka és Marrakes épületein megcsodálhatjuk az iszlám építészetben használatos gyönyörű geometrikus mozaikokat. A tradicionális mintavilágú marokkói csempemozaik művészet a mórok idejéig nyúlik vissza. A mórok által készített élénk színű, apró festett, ónmázas mozaik csempék nagyon megihlettek és eldöntöttem, hogy az őszi kollekcióból nem maradhatnak ki.

04-mor.jpg

Hazatérünk

Végül, mindenütt jó lenni, de a legjobb hazajönni, mert itt vagyunk itthon, a szívünkbe zártunk ezt a kis országot, büszkék vagyunk a kincseinkre, igyekszünk megőrizni őket. A magyar népművészet csodálatos mintavilággal rendelkezik. Minden motívumnak megvan a maga jelentése, amelyeket lehet, hogy nem ismerünk pontosan, de a mintákat nézve ösztönösen tudjuk őket, benne van a zsigereinkben. Jól esik ránézni egy tulipánra, mert a nőiség szimbóluma, a kis madárkákra, a pávára, amelyek a szabadságot, a szerelmet jelképezik. Elidőzik a szemünk egy-egy kacskaringós inda mintán, amely összefonódva életfává alakul.

A Monimi legfőbb küldetése ezeknek az ősi értékeknek az átmentése a nemezelésen és a népi motívumokon keresztül. Célom, hogy ezeket a mintákat a mai korunk divatjának megfelelően ültessem át, hogy az elkészült darabok vállalhatóak, hordhatóak legyenek a mindennapokban.

05-magyar.jpg

És mikor indulunk?

A hivatalos premier napja 2017. szeptember 16-án lesz, amikor meglepetéssel is szolgálok a monimi.hu weboldalon, de addig is sok minden kiderül a kollekcióról a közösségi médiában. Remélem sokaknak tetszeni fog a végeredmény, és mindenki megtalálja majd azt a táskát, ami a szívéhez legközelebb áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukibagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8212811168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása