Cuki Bagoly

Cuki Bagoly

Mandala, kerülj egyensúlyba magaddal!

2016. november 05. - Cuki Bagoly

Mindenkit ámulatba ejtenek az élénk színek és a körkörös geometriai formák, még akkor is, ha nem tudja, hogy amit lát, az egy mandala. De mi is ez tulajdonképpen, honnan ered, és mi mindenre jó? Most megtudhatod!

mandala.jpg

Mi is az a mandala?

Elsősorban a buddhista és a tibeti kultúrához, valamint a különféle meditációs technikákhoz köthető, illetve ezek kiegészítéseként használják, de az indiai kultúrába is felfedezhető ez a művészet. A mandala egy ősi szanszkrit szó, amelynek jelentése kör, korong. A keleti világokban a mandala nem más, mint az istenségek képi ábrázolása. Gyakran a meditációs elmélyedés elősegítésére használják a mandalafestést.

Ha a természetben, vagy a környezetünkben körbenézünk, akkor is számos mandalával találkozhatunk. Lehet egy kör alakú ablak (például a templomok rózsaablaka), egy virág, vagy egy színes tányér. Kultúránkban van, aki díszítő elemként, van, aki művészetterápia egyik eszközeként, és van, aki spirituális fejlődése eszközeként használja.
01.jpg

Készíts te is!

A mandalakészítés egy meditatív szertartás, ami több hónapot is igénybe vehet. Tibetben évezredek óta használják meditációra a szemlélődés és az elmélyülés eszközeként. A teljességet és a tökéletességet jelképezik. Pompás színekből és csodálatos geometriai formákból felépített, szabályos rendszert alkotnak.

Érdekesség, hogy a több hónapos munkát követően a tökéletesség elérése után az általában színes homokból készült mandalát egyszerűen lesöprik, ezzel is a múlandóságot, a soha véget nem érő ciklusok, a születést és a halált, a nappalt és az éjszakát, az élet körforgását szimbolizálva.
02.jpg

Gyógyító hatás

Már régen felfedezték, hogy a mandalák készítése gyógyítólag hat testünkre és a lelkünkre is, mivel feledteti a világ zűrzavarát, nyugalmat és rendet teremtve a fejünkben, elmélyítve a gondolatainkat. Már a készítése közben is elárasztja testünket a nyugalom, de az elkészült műre tekintve meglelhetjük középpontunkat, emelkedett gondolatok, és rég elfeledett érzések támadhatnak bennünk lelkünk mélyéről. Helyezzük magunk elé a mandalát, és kezdjünk el a középpontra koncentrálni. Mélyedjünk el benne. Kellő kitartással érdekes dolgok figyelhetők meg.
03.jpg

Érdekel a lelki állapotod? Játsszunk!

Minden mandala színének jelentése és jelentősége van. Függ a készítő lelki állapotától, de fordítva is igaz, vagyis az egyes mandalák megtalálják a hozzájuk illő embereket, vagy befolyásolhatják őket (erre a tulajdonságra épülnek a gyógyító mandalák).

A mandalák világa talán túl misztikusnak tűnhet a szemünkben, de kétségtelen, hogy a mandala szemlélése harmonizálja az ember működését, és rendezi belső energiarendszerét – mint minden meditációs technika – emlékeztetve bennünket ideális állapotunkra, a teljességre.

Játszunk egy rövid játékot! Válassz ki egy mandalát magadnak, ami leginkább tetszik (keress rá az Interneten a „mandala” szóra). Ha megvan, akkor olvass tovább, és nézd meg, hogy mit is jelentenek a színei.
04.jpg

Mit jelenetek a színek?

A mandala különféle színeinek más-más jelentése van:

Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
Rózsaszín: érzékenység, a "belső" gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

Nos? Magadra ismertél? Ha nem, akkor készítsd el saját mandaládat, és kerülj egyensúlyba magaddal!
05.jpg
forrás: [link]

Blog ajánló: a táskák világa

A bejegyzés trackback címe:

https://cukibagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6711930817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása